fredag, oktober 12, 2007

Det var väl ganska uppenbart att det var på gång...




Nu är det offentligt: Tour of America sätter igång i september nästa år ( sorry, jag vet att det är mer än två veckor sedan det meddelades, men jag har inte hunnit kommentera). Det var ju bara en tidsfråga innan TV-bolagen skulle begära ett arrangemang som bättre funkade med amerikanska TV-tider. Inte fan kan dom mest dramatiska spurterna eller bergsduellerna inträffa när man antingen har förmiddag i New York eller sitter i bilkö i Los Angeles på väg till jobbet. Det blir längre än TdF och prissumman blir enorm. (just att det är så långt kan ju stöta på patrull med UCI, men det löser sig nog)

Själva formatet är ju episkt så det förslår. Start i New York och målgång i Kalifornien.
Världens största cykeltävling, men det kittlar tyvärr inte. TdF, Girot och Vueltan är gripbara för mig. Jag kan utan större problem ta mig dit och stå vid vägkanten och målgången inträffar nar jag kommer hem från jobbet, inte när USA´s network har prime Time. Jag känner helt enkelt en annan samhörighet med franska småbyar än majsfälten i den amerikanska mellanvästern.

Det som har gjort TdF, la Vuelta och Girot till så starka är att dom är så hårt knutna till det arrangerande landets kultur och de människor som befolkar landet. Det här blir stort. Tour of America blir världen största idrottsarrangemang, världens största show i världens rikaste land.
Men har det själ? Kan cykelsporten bli något annat än underhållning i ett land där cyklister prejas av vägen, får ölburkar kastade i huvudet eller där folk kan skjuta med hagelbössa på den som cyklar på ens mark(1) ? Kan världens största cykeltävling bli något att ha när inte en tyst överenskommelse bland de tävlande säger att den lokala stjärnan ska få tillfälle att lysa när etappen går genom hembyn? Cykeltävlingar kräver kultur. Lokal kultur. Och jag är övertygad om att det aldrig går att införa sånt uppifrån. TdF må vara en spektakulär karavan men arrangemanget har byggts upp under mer än hundra år. Det lokala stödet är grunden för att TdF är världens största och bästa idrottshändelse. TdF är älskat för att det i mångt och mycket har en gemensam kulturell identitet med publiken.

ToA är show, och det kommer att bli världens största show för att någon vill det.
"Let´s do it like in France, only bigger and longer and with bigger cashpurses. And on primetime-TV, not awful eurohours. And if we keep it in the states we can count on USACycling to hush-hush all the dopingtests(2)"

Ni vet hur jag är. Stockholmare, svensk, europé. Hellre Choucrôute än Panpizza, och jag föredrar Chablis framför Californian Chardonnay. Och jag är sur och grinig, och det är den här bloggens uppgift att vara tvär. Dane, som har ett annat perspektiv, kan mycket väl ha en motsatt åsikt.


1. Ja, jag har läst på tok för många berättelser av amerikanska cyklister om hur det är att cykla i USA.
2. Om jag ska döma efter hur NBA ,NHL, AFL och Baseballförbundet i USA hanterar dopingfrågan så kommer ToA att bli ett "Free for all" vad gäller doping. Jag ser inget skäl till att USACycling skulle agera annorlunda när det blir så pass mycket pengar inblandade.

12 kommentarer:

Daner sa...

Nu har jag läst igenom hemsidan och jag är förbluffad över hur ambitiös de är. Jag har varit med på en etapplopp med 68 deltagare och 18 etapper genom en delstat, och det tog ett underverk av organisation (som hade vuxit fram över mer än ett decennium) för att hålla allting igång. Det här är flera ggr. större - så stort att jag kan inte hejda lite cynicism.

California och Georgia går bra just för att de är mer hanterbara enheter. De försöker varken att ersätta eller överträffa TdF. De kräver bara en veckas uppmärksamhet. Cyklister och lag kan använda dem som relativt låg-risk träning för större grejer som kommer senare.

Tour of America försöker att vara mer av allting. Den som vill satsa på den kan inte riktigt satsa på något annat. Detta kommer att bli riktigt knepigt, särskilt första året.

Sedan är det frågan om USA, landet som kan i vissa fall vara så cykel-fientligt som den är, förtjänar ett lopp av detta dignitet. Det gör inget land, men inget annat land har hubris nog att ens försöka. Jag tror inte att det kommer att vara lika bra som organisatörerna sikta på, men jag hoppas att det går bra ändå eftersom det kan på sikt bli bra för cykling där.

Om det går bra och loppet växer i dignitet och pondus det kan också bli bra att ha ett ny, stark och bevisat effektiv motpart till makthavarna som håller på att döda cykling här i Europa. Något måste få Prudhomme och McQuaid et al att sluta bråka i sandlådan.

Johan Andersson sa...

Det vore ju lite skoj om dom stora lagen nappade på detta.

Markus F sa...

På något sätt så känns det som om jag skulle uppskattat ett etapplånglopp längs "The Great Divide" bättre.
Det skulle ha känts väldigt amerikanskt på ett positivt sätt, ett sätt att ta vara på det som jag tycker är den goda amerikanska aspekten av cykeltävlande. Det kunde ha blivit ett lopp som var sprunget ur amerikansk cykelkultur.

Sånger från nedre botten sa...

Men hallå, det är ju kalas! Fri doping, inget jävla Wada or whatever. All American rules. Var kan man anmäla sig? Jag ställer upp. Jag vill ha sånt där tjack jag fick 1979, men inte det som jag fick på vägen till Åbo...

Jag fördomsfull? Inte alls.

Aha, det var för eliten. Ja men grattis till er då.

Tobbe Arnesson sa...

Man skulle ju kunna vända på det och tycka det är bra att cyklingen uppmärksammas i det cykelfientliga USA, fast det vore ju inte cyniskt och grinigt. ;)

Markus F sa...

Alltså, jag tycker ju att amerikansk cykelkultur har tillfört mycket till cykeltävlandet. Vi har ju först och främst NORBA-reglerna som förbjöd assistans under tävling, men även den amerkanska CX-scenen är ju totalt annorlunda mor den europeiska med fler tävlande än åskådare.

24H-formatet med cyklingen som en minifestival är ju mer amerikansk än europeisk. Det bygger på deltagande, inte på att stå bredvid och titta.

Sea Otter Classic är samma sak.
Och förövrigt, ta en titt på hur många amerkanska cykeltävlingar som har en singlespeedklass.

Jag säger inte att ett amerikanskt etapplopp är en dålig idé. Det kan bli underbart spektakulärt. Jag tror bara inte att man kan genomföra det enbart med hjälp av en större budget.

Markus Lindholm sa...

Det är intressant men jag tycker det verkar vara lite för stort och för ambitiöst.

Anonym sa...

Håller med, det finns 3 STORA fleretappslopp i Europa och jag är mer än nöjd med det :-)
Det kommer heller inte bli några små pikanta "wildcards"lag som attackerar om & om igen(Agritubel, Panaria...mm) och alla stora lag komeri nte att satsa fullt ut även om det blir Protourtävling av det...
Dessutom gillar jag LaVueltas mindre format som förhoppningsvis är sättet att minska dopingen i sporten med färre och kortare etapper -trist att "Amerika runt" ska gå imot den trenden av förändring i cykelsporten :-/ T

Markus F sa...

ToA lägger ju ribban väldigt högt. Tidsmässigt så är det samtidigt som La Vuelta, och det är inte möjligt att prestera bra på Le Tour för att efter det efter det klara 24 dagar i USA. Girot och vårklassikerna är iofs tänkbara som träningslopp.

Men det är all or nothing som gäller, precis som Lance resonerade om TdF och struntade i resten(och det är också därför som LA aldrig komemr att komma lika högt som Eddy Merkcx på min topplista).

Nja, som europé måste jag erkänna en viss chauvinism här. Kom inte och försök ersätta våra traditionsfyllda lopp med något som bara är... större...

Jag funderar på att gå över på en diet enbart bestående av grodlår, sniglar, brie och paté nersköljt med Vin du Pays.

Anonym sa...

Hmm, samtidigt och längre än La Vuelta... då lär ingen som ska köra VM dyka isf !
Hur tänkte dom då ????

Johan Mölleborn sa...

Har de en randonnéklass?

Daner sa...

Jag är delad mellan hopp och förnuft.

Jag hoppas att tävlingen slår igenom och tar landet med storm och att det bidrar till att folk börjar uppfattar cyklar och cykling som någonting som kan hjälpa till att fixa mycket av det som har gått fel i USA när det gäller transport och hälsa och livsstil.

Jag tror inte att det kommer att hända med just denna tävlingen. Jag tror mer på att California och Georgia växer och utvecklar med tiden till mer regionomsännande tävlingar.

Första 2 år har California-touren bara gått en vecka från SF till LA. Med fortsatt regionalstöd och intresse kunde finns det stora möjligheter att gör om det till en 2 veckors tävling. Lägg till Santa Rosa till Eureka, Eureka till Chico, Chico till Sacramento... En dag i Mother Lode området, en till söder om Los Angeles. Då har man tagit del av områden som har inte varit med i touren än så länge.

När det gäller Georgia finns det mycket bra cykling i andra delstaterna omkring, så det skulle inte vara svårt att utöka denna tävling med förutsättningen att det finns ekonomiskt stöd för det.

Nej, jag får känslan att de försöker att göra för mycket, för snabbt. Jag hoppas att jag har fel, men jag tror inte det.