söndag, maj 11, 2008

Södertörn

Södertörn var helmulligt idag. Jag var ute med Picko så det fick bli asfalt. Mina chokladfärgade moccabrogues visade sig vara utmärkta cykelskor. Röven mår också jättebra, jag börjar mer och mer tro att det där med blöjbrallor är en lösning på ett problem som uppstår på grund av fel form och material på sadel och byxor. Vad som däremot knasade är att jag redan efter några kilometer fick domningar i vänster lill och ringfinger. Jättekonstigt, eftersom jag har haft handskarna ganska länge och inte märkt det förut. Men det var första turen i år med kortfingrat och jag har kört utan stoppning sedan förra sommaren... Är det alltså dags att skippa vadderade handskar också?
Nåja, handskarna var rejält slutkörda och hamnade i soporna direkt när jag kom hem.

Det här börjar likna mythbusters. Få se nu, vad har vi rett ut de senaste åren?
- Brookssadlar är fruktansvärt obekväma innan dom är inkörda.
Falskt!

- Sadlar måste vara specialdesignade för att inte pitten ska domna bort och behöva amputeras. Falskt!
-Cykelbyxor ska vara stoppade.
Falskt!
-SPD är mycket bättre än korgpedaler.
-Falskt!
Syntetiska funktionsmaterial är jättebra.
-Falskt!
Smala däck är snabbare.
-Falskt!
Cykelskor ska vara jättehårda och gjorda i plast.
-Falskt!

Nästa myt skulle då vara det där med att handskar måste ha vaddering... Just idag så är jag ganska övertygad om att det var vadderingen som gjorde att min Ulnarnerv blev klämd.
Alltså börjar jakten på ett par anständiga handskar.

För övrigt var det kul att cykla i motsatt riktning mot CykelCity Gran Fondo. Vi fick många förvirrade blicker från folk som trodde att dom hade cyklat fel... OK, jag erkänner: Jag ropade till några att dom åkte åt fel håll. Hoppas ingen trodde på mig.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Den störtsa myten av dom alla: det som är bra för mig, är även bra för dig.

Korrekt svar är: det som är bra för mig, är endast bra för mig - och det som är bra för dig, är endast bra för dig.

Kärlek och respekt!

Anonym sa...

Bra Markus! Jag har också problem med domnigar i fingrarna.

vad tror Du att jag har för handskar?

När Du hittar ett par bra handskar, ring mig!

Sånger från nedre botten sa...

"Smala däck är snabbare.
-Falskt!", det kunde du väl inte gärna bedöma av vår tur i går, vi snittade väl på 15 km/h. Högst. Eller såg du nåt som jag missade bland svettona?

Markus F sa...

Det är cyklisten som är snabb, inte däcken.
Jag blir inte snabbare av smala däck.
Naturligtvis kan man argumentera för att smala däck väger mindre än tjocka, och således kräver mindre energi för att rotera och har ett lägre luftmotstånd så fort en viss fart har uppnåtts. Det är korrekt. Men skillnaden i rullmotstånd (alltså friktion mot marken)är minimal.
Vad man vinner på att ha bredare däck är bättre komfort och bättre kontroll eftersom ojämnheter i vägbanan tas upp av den större luftvolymen.
För LVG-svetton spelar det ingen roll. För motionsLVG-svetton (som många av dom vi mötte på Södertörn igår) så är kanske smärtan efteråt ett bevis för att dom har presterat bra. Jag tror dock att många hade presterat lika bra och mått bättre efteråt med en utrustning som var bättre anpassad till kropp, ålder och träningsnivå.