måndag, mars 31, 2008

Frihet


Söndagen tillbringades på grusväg på Planet X-cykeln. Mycket nytt måste testas. Väskhållare, culottes och korgpedaler.
Överhuvudtaget en väldigt trevlig upplevelse. Brallorna uppförde sig perfekt. Vindtäta, bekväma och snygga. Lerstänk togs lätt bort med klädborste efteråt. Avsaknaden av dämpande blöja var inget jag märkte, men Brookssadlar är ju faktiskt kända för att vara cykelbara även utan att man har nåt som påminner om Libresse Maxi insytt under arslet. Så jag avvaktar med åsikt tills jag har hunnit cykla några rundor till.

Väskhållaren var ... bra. Ett problem är dock att sadelväskor (med tillbehör) nästan uteslutande är gjorda för fullvuxna cyklister. Storleken hob verkar inte existera. Så sadelväskor hänger fult på 52cm ramar. Jag får fundera där.

Dagens största överraskning var dock korgpedalerna. Jag har lite från och till använt korgar, men mitt cykelintresse startade på allvar först när SPD var ordentligt introducerat så jag har alltid använt SPD så fort det blir allvar. Men attans vad bra! Först och främst kunde jag ju ha ett par riktiga skor på fötterna, och korgen gav stöd när det behövdes och var klart lättare att kliva i och ur än SPD.
Men den stora kicken kom när jag insåg att det gick att flytta på fötterna!
Prova. Det är faktiskt svårt att förklara hur bra det är att kunna röra foten gentemot pedalen och hur mycket det påverkar cyklingen.
Men en sak är säker: om jag nånsin får för mig att cykla en 200 eller 300km-tur kommer jag aldrig mer att låsa fast fötterna i ett enda läge. Jag är väldigt övertygad om att en ergonom skulle hålla med.
Att kunna använda ett par bekväma läderskor som andas och som går att göra rent med en borste och underhållas med bivaxbaserad skokräm får ju ses som bonus i sammanhanget.

Jag hade alltså rätt. Än en gång. Jag har faktiskt nästan alltid rätt. Men för att sammanfatta var det frihet från blöja under röven och frihet från en hård metallkloss under foten. Freeride, om uttrycket ursäktas.
(sen finns det ju nackdelar med korgpedaler också. Låt oss gå in på det en annan gång. Just igår övervägde dock fördelarna)

fredag, mars 28, 2008

Praktiska råd angående klädsel för velociped (f.d. "Vårmodet")

Nu har cykelbrallorna anlänt. Gråsvart gabardine... Utmärkt passform. Är man 45 år bör man tänka på att klä sig som en herre. Jag kunde inte motstå att delge er en liten vårmodeshow.
Modellen bär på samtliga bilder cashmeresockor från Falke, randsydda läderskor från Shipton & Heneage samt grafitfärgade (charcoal) breeks från Bicycle Fixation.
(jag vet att kläderna är mycket snyggare än den som är avfotograferad, så det behöver inte nämnas. Vid min ålder får kläderna kompensera skönheten. Och det blir inga länkar. Ni får leta själva den här gången)





Tröja i skotsk vädertålig ull i Queens Royal Hussars färger. Surlymössa. Ray-Ban Clubmaster. Getskinnshandskar.



Mjuk lammullströja från Smart Turnout, Glasgow Celtic-scarf i cashmere från Savile Rouge,båda made in the UK. Cykelkeps från City Cycles, NY NY med mönster av Keith Haring. Pintglas från SSWC. Däck från WTB.

Gammal tweedkavaj. Skjorta från Tailorstore. Trädgårdshandskar.



Disclaimer: Detta blogginlägg föreställer kläder gjorda på förnyelsebara råvaror. Mycket få barn eller slavarbetare har bidragit till framställandet av dessa kläder, garanterat färre än dom som tillverkar normala gymnastikskor eller cykeltröjor. Ingen australiensisk merinoull förkommer på bilderna. Det enda syntetmaterial som förekommer är plasten i glasögonbågarna och knappar i plaggen.

måndag, mars 17, 2008

En annan sadel.. med väska


Bara för att illustrera Bruses kommentar om att jag är jättegammal kommer här ytterligare en bild på en sadel... med väska och en Nitto väskhållare med QR!

(jag tycker väskhållaren är otroligt snygg. Tung förvisso. Men vikt brukar sällan bekymra mig)

Sadelen

Sådär ja. Nu är sadelen premiärkörd några timmar i Hellas. Hur det kändes? Som en sadel. Faktiskt ganska exakt som en cykelsadel brukar kännas. Det var liksom "jag har en cykelsadel under röven". Lädret blev lite lätt bananformat efteråt, men jag har läst att det ska bli så och att den behöver betydligt mera uppspänning än en Brooks, så det var ju inte konstigt.
Facit än så länge: Jag har en sadel. Den är bekväm och står emot skit hyfsat. En sadel liksom. Hur komplicerat behöver det vara?

Annat:
Jag håller på att få gallfeber på svennesvettona på HappyMTB. Tur att jag hann sluta som redaktör där i tid. Jag tycker att dom flesta är idioter och kan inte avhålla mig från att bråka med nästan alla. Idag var det en fjant som påpekade att han inte fick se på cykelfilm om han inte pippade sin sambo (jag förmodar kvinnliga) och sen var det en riktig idiot som jublade över att en vägbit på Södertörn hade blivit asfalterad... så extremt korkat.
Vad hände med HappyMTB? Har det varit så hela tiden utan att jag har märkt det?

måndag, mars 03, 2008

Ny sadel


I höstas blev vännen Nypan rädd om klockspelet och skaffade ny sadel.
Själv tror jag dock att problem med domningar i genitalregionen mer beror på fel sittställning, för smala sadlar och dåliga blöjbyxor än att det ska skäras ut hål på speciella ställen , men det är ju jag. Dock tipsade Dane om Selle AnAtomica, och jag blev nyfiken. Inte för att jag tycker att det behöver vara en massa hål i en sadel, men Selle AnAtomica har faktiskt lyckats med lite produktutveckling som sorgligen har saknats hos Brooks. Dom hävdar nämligen att lädret är vattenskyddat, och undersidan är laminerad med vattenavstötande material. Perfekt på en MTB och jag behöver dessutom en sadel till. Så jag beställde och nu har den dykt upp. Första intrycket är att den är väldigt "rå" i finishen. Läderkanterna är inte polerade, mässingsnitarna är repiga (dom lär nog bli slipade tids nog) och lite slipskägg sitter kvar på metallstommen (som för övrigt är en kopia från Brooks). En bra sak är att justeringsskruven har insex-hål och är lätt att komma åt.
Nåja. Snygg är den i allafall. Rapport kommer.