söndag, april 27, 2008

Slussen


Morsan var här på söndagsmiddag och jag visade henne den här bilden från Slussen på 1950-talet. Den omedelbara kommentaren blev "nämen, det kunde ju ha ha varit pappa" .
Hon avsåg förstås min morfar, fondmäklaren, som varje dag cyklade från Kärrtorp till Enskilda Bankens kontor på Stureplan och från Stureplan till Stockholms Fondbörs i Gamla stan och sen tillbaka igen.
Morfar, som var fullt tillfreds med att ta spårvagnen till Vaxholmsbåten när det var dags att flytta ut bohaget till sommarstället på Harö. Jag tror vi kan lära oss nånting av morfar.
Eller för den delen, av min mammas barndomsväns Karins familj. En läkarfamilj från samma gata i Enskede. När dom skulle ta sig till sitt sommarställe på Lisö (västra Södertörn) satte sig hela familjen på cyklarna.
Dom här personerna var inte fattiga. Dom var välbärgade. Den stora skillnaden mellan dessa människor och nutidens övre medelklass är väl att dom hade vett att hålla i pengarna och inte slänga ut ett öre på skräp och att dom aldrig skulle drömma om att skuldsätta sig för konsumtion. Dom var resurssnåla 50 år innan miljöpartiet bildades.
Jag tror att vi kan lära oss en hel av deras sätt att förhålla sig till omvärlden.

3 kommentarer:

Patrik T sa...

Vår uppgift som lydiga samhällsmedborgare är numera/för tillfället, att konsumera. Vad skit som helst bara ekonomin expanderar.
Det såg väl annorlunda ut på femtiotalet.

Det verkar f.ö. som om det var gott om trafikpoliser på den tiden...

Tobbe Arnesson sa...

På 50-talet tyckte man DDT var jättebra att spruta ut på åkrarna, för att bara nämna ett exempel.

Masskonsumption fanns troligen redan då, fast prylarna hade en tendens att hålla längre. Slit och släng och "plaståldern" var väl senare?

Unknown sa...

Har du sett boken "Älskade cykel"? Mkt fina miljöbilder från el stockholmo från krigsåren och framåt. Väldigt mkt cyklar initialt, men dessa fasas lite snyggt ut allteftersom ekonomin blir bättre. Mkt snygga foton på herrar och damer på cykel som sagt.