tisdag, februari 05, 2008

Reflexväst vart man än ser... Vad fan är det med folk egentligen?

Jag har ju i över ett år varit förskonad från att behöva cykla till City, men nu skulle jag ju på kurs* i två dagar så det var väl bara att trampa upp på Skanstullsbron och in till stan. Och det var en sak som förvånade mig ordentligt: Reflexvästar! Först trodde jag att jag var omgiven av massvis av cyklande snutar och vägarbetare, men insåg efter ett tag att dom var ordinära pendelcyklister allesammans. Var har dom kommit ifrån? Alltså, klockan 0815, i fullt dagsljus, på några av världens bästa cykelbanor och cykelfält i en stad där trafiken sker i en låg hastighet och där bilisterna är uppmärksamma så är det uppenbarligen hundratals personer som känner sig så otrygga att dom tar på sig ett plagg som är till för att varna!
Vad är det för fel på människor?
Alltså, om jag var så rädd varje gång jag gav mig ut och cyklade så skulle jag ställa till ett jävla liv. Jag skulle ta med en hillebard för att kunna hugga upp plåten på den bil som närmade sig, eller arrangera sittstrejker mitt på Götgatan.
Men det är ju inte särskilt farligt att cykla i Stockholm. Tvärtom upplever jag det som rogivande. En perfekt start på dagen.
Vad är folk så rädda för? Har alla dessa människor startat sin pendelcykling fyra timmar tidigare från Nynäshamn och cyklat riksväg 73? Jag tror inte det. Visa mig det ställe i Stockholmregionen som inte har bra markerade och upplysta cykelvägar utan tvingar folk att klä ut sig till varningsmärken...
När jag letade efter en bra bild för att illustrera det här hamnade jag på Trygg-Hansas hemsida.
TH gör ju som alla försäkringsbolag, dom låtsas vara snälla för att sen kunna strunta i att betala för att allt ändå var ditt eget fel... så dom skänker bort reflexvästar till förskolebarn.
Så här skriver dom:
"Förutom att göra barnen synliga i mörkret så fungerar västarna som en tydlig identifikation även under dagtid och därför kommer de att komma till användning dygnet runt, året runt."


Tack, men jag tror nog att barn klarar sig även i vanliga kläder. Jag vill inte ha ett samhälle där en reflexväst är ett sätt att överleva. "Synd att Pelle, 5 år, blev överkörd. Men skulden får till viss del läggas på hans föräldrar som inte såg till att han hade reflexväst".

Jag tror inte att trafikmiljön i Stockholm är sådan att dagisklasser måste ha reflexvästar för att inte mejas mer vid övergångställena.

Ju fler varningsignaler vi slänger ut i trafiken, ju mer flyttar vi trafikanternas uppmärksamhet till varningssignalerna istället för det som verkligen händer.
Jag är för att människor själva tar ansvar för sin egen säkerhet, men jag är rädd för den utveckling som kan bli när skulden för en olycka flyttas från den som orsaker den till den som utsätts men inte har skyddat sig.

Den största trafikfaran för alla Stockholms pendlarsvetton är fortfarande att dom går över styret för att dom tvärbromsar i 35 km/h när en fotgängare har oförskämdheten att gå på cykelbanan.
Och då spelar det ingen som helst roll om man har reflexväst.**

* kurs: Ja, jag var på Excelkurs.
Jag kände mig som en Sumerisk präst för så där 4500 år sedan: " Ja, jag har ju klarat mig bra med att deklamera Gilgamesh, och planeternas kurs på stjärnhimlen kan jag utantill så det är inga problem att förutsäga månförmörkelser. Jag kan ju hålla reda på när det är dags att offra en get och vem som är skyldig två duvor och en gås till templet, men nu får jag ju lertavlor inte bara från översteprästen utan även från grabbarna som tar emot offergåvorna, så jag tyckte det kunde vara en bra idé det där med kilskrift. Jag såg att dom lär ut det inne i Babylon och det kostar bara tre lamm och en kruka olivolja"

**Jag hade sällskap med R över Götgatsbacken Han cyklade på sin titan-Gary Fisher, med gummistövlar, utan reflexväst och hjälm. Säker, trygg och glad i stockholmsmorgonen.
Om jag skulle ut på vinternattsrandonnée runt Mälaren skulle jag absolut sätta på mig en reflexväst, och jag skulle kräva att alla som var med hade samma utrustning. Men det är liksom en helt annan sak än jobbpendling över Södermalm från Söderort.14 kommentarer:

Jocke sa...

Markus, förringa inte effekten av en reflexväst!

Den gör att Du syns på ungefär 4 ggr så långt håll av en bil som använder halvljus än om Du inte hade reflexväst.

Jag har alltid reflexväst på vinterhalvåret när jag pendlar mellan förorten i norr och arbetsplatsen i Sundbyberg.

Att folk har den på efter kl. 8 på morgonen i dagsljus kan ju ha sina randiga och rutiga orsaker.

En reflexrand på dina cykelbyxor i tweed kommer att vara snuggt!

Johan Andersson sa...

Själv har jag alltid reflexväst, om jag startar när det är mörkt dvs. Och inte på fixien, hur pinsamt skulle det va? Fixie och reflexväst är nono!

I bilen har jag ingen hillebard men ett basebollträ som jag brukar puckla på dryga cyklister med.

Markus F sa...

Jaha. Så på den ena cykeln är det OK med reflexväst men inte på den andra?
Ett etikettsråd som kunde ha härstammat från DN´s Magdalena Ribbing.

Jocke, jag är fullt medveten om att en reflexväst syns bättre. Om du hade bemödat dig med att läsa ordentligt så hade du förstått vad jag skrev också. En gång till tack.

Dom jag mötte i morse hade dock inte pendlat från från Viksjö... en troligare gissning är Gubbängen eller Bagarmossen, vilket är så där 4-5 kilomter på avskiljda och upplysta cykelvägar.

Rickard sa...

Du såg att jag hade gummistövlarna på!

Jocke sa...

Jag ber om ursäkt markus, men jag läser inte bättre än så. Inte ens andra gången.

Viktor sa...

Lite som med blinkade LED-framlyktor på cykeln. Hur blir det om allting i trafiken blinkar hela tiden?

Markus F sa...

Ja, precis som med blinkande lysen.
Hur blir trafikmiljön om varningssignaler blir norm?

Och framförallt: Har vi verkligen en trafikmiljö som är så farlig att vi måste se ut som varningssignaler eller är det något annat vi egentligen är rädda för? Jag kan personligen tänka ut minst 100 saker som oroar mig mer (och som har värre konsekvenser för vår värld i helhet) än att bli påkörd av misstag på Stockholms cykelbanor.
Cykling är inte farligt. Att ge intrycket att speciell varnings/skyddsutrustning/specialkläder behövs för att cykla till jobbet är jättedumt. Det leder ju till att den som tycker det känns bökigt att cykla upplever det som ännu svårare, och det blir ju fel. Tvärtom så är det ju så att om fler cyklar så har vi kommit ett steg närmare att rädda den här planeten. Några av dom som cyklar kommer att lämna bilen och det blir mer plats på Götgatan.

Vi bör väl också ställa oss frågan: Ska den som cyklar i trafiken vara ett undantag (och således förse sig med extra varningssignaler) eller norm (och därigenom vara en trafikant som skall uppmärksammas och färdas enligt gängse regler)?

Jag har redan redovisat mitt svar på den frågan.
Och för att förtydliga: Den som tror att reflexväst är nödvändig för att cykelpendla säkert i Stockholm är dum i huvet.

Tobbe Arnesson sa...

Jag skulle nog inte tordas cykelpendla i den där stan' oavsett om jag har reflexväst eller hillebard. Folk är idioter och det är mycket mer folk i Stockholm.

Men det här inlägget gör det lättare att förstå att du fyller 45 idag, grattis! Gubbe!

:D

Markus F sa...

Kram på dig.

mig sa...

Om alla bär gula västar, så syns ingen till slut. Så då fortsätter jag bära svarta kläder, för då syns jag bäst bland alla gulvästar!

Markus F sa...

Man kan alltid lita på Bruse.

Hector sa...

Jag har alltid trott att de gula västarna är för att bovar ska kunna se vem som är polis när de ska skjuta på dem, därför bär inte jag reflexväst.

Sebastian sa...

Grattis i efterskott!

Christer sa...

ÄNTLIGEN nån som ställer den frågan! Jag har också förundrats över alla reflexvästar. Speciellt när dom cyklar mitt på dagen..