söndag, september 02, 2007

Mod sunday pt 5

Okej, ni som har hängt med i Mod Sunday undrar säkert var rockbanden är.
För ur modkulturen uppstod också flera stora rockgrupper. Det mest uppenbara exemplet är The Who, som även om dom inte var mods fick hela paketet påprackat sig av sin manager. Så helt plötsligt stod modernisterna (som dittills bara hade lyssnat på svart musik) med sitt eget rockband. Det varade inte så länge, The Who klev snart upp på dom stora arenorna och ingen vettig modernist lyssnade på dom längre.
Men här är dom i sitt esse, från Ready Steady Go!



Ett band som däremot var äkta modernister var Small Faces. Titta på den här liveinspelningen från The Marquee och njut. Faces slapp dessutom ha pajaskläder på sig till skillnad mot The Who som hade vilken dynga som helst bara det kom från Carnaby Street.




Small Faces gick vidare till att skapa den bästa brittiska rockmusiken under det sena 1960-talet med ena foten stadigt placerad i rhytm & blues och soul och den andra i brittisk vaudeville, och Jimmy Page snodde arrangemangen från "E to D" och " You need loving" när han skapade Led Zeppelin.
Men Jimmy Page stal ännu mer...

The Creation var ännu mer Pop-Art än The Who. Sångaren brukade göra abstrakta målningar på en duk under framträdandena, och gitarristen använde fiolstråke för att få mullrande oljud. Så nu vet ni var Jimmy Page fick idén att spela gitarr med fiolstråke.

Här är lite The Creation. Först en version av " Im a man" med mästerlig rundgång, en cover på Solomon Burkes "Thats how strong my love is" och sen kommer den egna
"Making Time" .



Sen var det över. Modernisterna gick under jorden, och det sista dom ville var att bli förknippade med vrålande rockfans.

7 kommentarer:

Martin sa...

Shit vilka bra klipp. Moon är ju helt fantastisk och Marriott/Lane ser så otroligt hårda ut.

Markus F sa...

Marriott ser ganska speedad ut.
Amfetamin är bra. Det funkar till cykling, rocknroll och dans. Allt blir liksom mycket bättre.

Anonym sa...

Datorn krånglar så jag ser inte vilka klipp det är. Creation har jag nog inte sett något med.
Däremot finns det sjukt grymma The Birds-klipp på youtube, hade varit fint. Och The Action och The Artwoods förtjänar ju ett omnämnande. Och varför inte The Merton Parkas, The Purple Hearts och The Lambrettas när vi ändå är igång?

Markus F sa...

Hade det funnits något på YouTube med the Action hade dom varit med, var så säker. Jag har letat rejält.
The Birds förtjänar ju ett omnämnande om inte annat för sin gitarrist. Någon som kan säga vilka två band han gick vidare till och vilket band han spelar med idag?

Vad gäller modrevivalbanden så är det så att jag tycker bäst om Secret Affair och The Chords. Resten är ganska ointressant.
Tyvärr hade dom grupperna oturen att vara samtida som the Jam..
Samtidigt kom Dexys, Specials och Madness. Vad har ett powerpopband att sätta emot såna kanoner?



Ämnet för det här inlägget var ju faktiskt hur mod blev rock.
1979-81 är ett annat kapitel.
(det fanns två grupper som verkligen gjorde något bra av modnostalgi.Jag har tänkt ta upp dom senare)

Tobbe Arnesson sa...

The Who: Kortast axelband vinner?
Small Faces: Trodde det där med örat var Jerry Williams pryl? ;)

Gillade The Creation, speciellt första låten.

Anonym sa...

Jag trodde vi hade kommit överens om att ironi framgår även utan smileys. Men om jag hade använt någon skulle den kommit efter sista meningen.

The Artwoods är faktiskt otroligt bra, kolla upp om du inte har. Gillar The Jam, har inte hört något annat revivalband, däremot att det mesta är skit.

Förresten, vilka låtar är det med Small Faces och Who? Och varifrån? Videorna vill inte ladda här.


/sebastian

Sånger från nedre botten sa...

Ah, nu förstår jag varför jag är så jävla seg; det är den här otroligt långa söndagens fel...