söndag, augusti 19, 2007

Mod sunday pt 3



Det är lite svårt att tänka sig att John Lee Hooker nånsin varit ung, men det är han ju här. För mig är han en av 1900-talets största musiker.

Vi tar en till va?

9 kommentarer:

Tobbe Arnesson sa...

Snällt av dig att hålla min gitarrinspiration på topp Markus! :D

Markus F sa...

Om du vill lyssna mer på JLH så kolla in "Tupelo" på YouTube.
Där märks det verkligen vilken kung han är på gitarren. Hendrix tog mycket från JLH, främst fraseringen och att spela rytm och solo samtidigt.

Markus F sa...

Jo en sak till: JLH är en rockgitarrist. Dom här videoklippen når bara till hälften, eftersom någon dum producent har tvingat honom att spela akustiskt på gitarren (troligtvis i någon dum tanke om att äkta blues skulle vara akustisk). Med överstyrd rörförstärkare blir det ännu bättre...

Tobbe Arnesson sa...

Kollade in Tupelo och jag föredrar den modernare inspelningen som jag länkade till. Bra skit, inget nytt under solen. Vare sig väderkatastrofer eller Blues. Kikade även på One bourbon, one scotch, one beer och det märks djävligt tydligt vad ZZ Top snodde sitt sound ifrån. Gillade I'll Never Get Out of These Blues Alive, den har jag sparat som favorit till senare, måste lära mig behärska "lite" gitarrtekniker innan jag ger mig i kast med den! :D Som tack för detta tipsar jag om Hurt, ursprungligen Nine Inch Nails men här omtolkad av herr Cash.

Tobbe Arnesson sa...

Just det, vad fick Sverige? Jo, Cornelis.

Anonym sa...

Finfint. Har du hört Good Rockin Mama? R&B-stomper med skön orgel. "Surely one of the very first R&B-records to use an electronic organ", enligt baksidan på min JLH-samling.

Förresten, ännu ett bevis på att BBB alltid är först: http://www.modculture.co.uk/reviews/review.php?id=382

/sebastian

Markus F sa...

Hur gör man klickbara länkar i kommentarer? Är det "href" och sånt skit?

Och förresten Sebastian, det var en ren lyckträff att BBB var först med Weller. Det kommer förmodligen inte att upprepas.

Markus F sa...

Tobbe skrev:
"Just det, vad fick Sverige? Jo, Cornelis."

Sverige kunde också haft en JLH om 10% av vårt lands befolkning utgjordes av ättlingar till kidnappade västafrikaner som tvingats till slavarbete och hållits i förtryck av lagstadgad rasism i nästan 100 år efter slaveriets uppphörande.

Med det i ryggsäcken så föredrar jag nästan att bo i ett land där en missbrukande naken holländare fick bli nationaltrubadur.

Tobbe Arnesson sa...

Jo, det krävs href och skit för att göra klickbara länkar. Ersätt de vanliga parenteserna med vinkelhakarna < och >.

(a href="http://hej.com/")Länktext(/a)

Sådan är syntaxen, jag antar att du kommer ihåg det. ;)

Visst, Sverige har ett relativt moraliskt försvarbart förflutet. Om man bortser från all skit. Men krävs det verkligen stora orättvisor för att göra bra musik? Det vore deprimerande.