tisdag, juli 17, 2007

Ryggsäckssvetton


Ok, ni vet att jag har väldigt svårt för stilpoliser. Eller för den delen, alla som hävdar att saker måste vara på ett visst sätt. Ni vet dom som tycker att strumporna ska ha en viss färg och längd, att en eventuell vindjacka måste vara supertunn och tight och måste gå ner i ryggfickan på tröjan och att vattenflaskorna absolut inte får rymma mer än 50 cl.. Ja, dom där som inte kan cykla utan att låtsas att dom är med på TdF. Att ha en sadelväska eller för den delen lysen på cykeln får dom att gå i spinn ( jag har alltid undrat hur dom gör när nånting pajar. Ett hjul knasar till sig eller vattnet tar slut 30 km från närmaste bensinmack.. Står dom vid vägkanten och väntar in en Mavicbil?). Nåväl, en sak som dessa LVG-fundamentalister avskyr mer än något är ryggsäckar. Att ta med sig tillräckligt med utrustning verkar vara totalt emot deras idé om hur cykling ska gå till och att cykla på en räser med ryggsäck är det värsta etikettsbrottet man kan göra.
Alla som har tagit en längre tur i skogen vet ju att det går utmärkt att cykla med en ryggsäck bara den inte är för tung. Vissa säger att det inte går, men eftersom det i Europa finns massor med företag som tillverkar cykelspecifika ryggsäckar så funkar det uppenbarligen bra.

Så vart vill jag komma nu då? Jo, tidigare i somras när jag var i Österrike och Italien så såg jag något jag aldrig sett förut. Och jag såg det inte bara en eller två gånger, utan jag mötte dom nästan varje dag: Ryggsäckssvetton. Massor av cyklister på dyra moderna landsvägscyklar som kom åkande med ryggsäck. Gärna i grupp och med 20-30liters väskor på ryggen. Av vägvalet att döma så var dom på väg till intressanta ställen, och storleken på ryggsäckarna tyder på att dom var ute på flerdagarsturer. Skitballt. Inspirationen kommer naturligtvis från MTB-sidan.
Det är nu så många som har kört Transalp-turer på MTB så att det har spillt över på landsvägssidan. Eller så är det folk som mest har åkt MTB tidigare som börjat gillat landsväg också. Lätt packning, en flerdagarstur mellan och över dom mest roliga passen och boende på trevliga hotell. Men få verkade ha velat kompromissa med cykeln. Inga tunga touringcyklar med pakethållare och packväskor, utan snabba tyska carbonräsers direkt valda från tidningen Tour´s testprotokoll. Jag gillade det stenhårt. Må alla landsvägsfundamentalister få hjärtsnörp.

(sen för sakens skull kan jag ju meddela att det finns nästan lika många dumma idéer på vad som är rätt sorts cyklng och utrustning hos grumma frirajders, men det tar vi en annan gång)

7 kommentarer:

Johan Andersson sa...

Ja, det där lär man nog inte se så ofta på Ekerö! Men varför inte. I söndags då jag kämpade mig genom Mörksuggejakten körde jag med ryggsäck för första gången (på tävling dvs även fast jag inte har tävlat så mycket) och det var ju faktiskt helt super. Man kanske ska bli tempospecialist? Idag på Ekerö blev det dock ingen rygga men dock en liten väska som satt under sadeln. Hade tänkt att strunta i den men antalet Mavicbilar på Ekerö var ganska få idag :o(

Nypan sa...

Jag kör ju 4 mil till och från jobbet varje dag året runt med ryggsäck, men däremot kör jag alltid med dubbla reservslangar i ryggfickorna på rena räserrundor och i skogen. Pump, verktyg och sånt skit hamnar där också då. Körde däremot första tour de Ötzi i december 22 mil, med liten ryggsäck. Funkade hur bra som helst. När jag blir äldre ska jag cykla i aplerna med liten ryggsäck och tjock plånbok.

Markus F sa...

Tunn plånbok regerar... Jag hade fyra kort(Visa, AMEX, Mastercard och Europeiska sjukförsäkringskkortet) i plånkan i somras..
Kontanter är tungt. Bättre att göra som med vattnet, fylla på längs vägen.

Anonym sa...

Vita strumpor kommer inte in i min garderob! Varken cykelstrumpor eller vanliga. Vita kläder överhuvudtaget, så opraktiskt, blir fort skitigt, och omöjligt att tvätta med svarta utan problem.

Första gången jag körde landsväg med Fredrikshof hade jag inte flaskställ på cukeln, utan körde med rygga. Ingen sa nåt, några tittade, inte blängde. Kanske det börjar sakta...

Akta dig för GurraG bara, han har erbjudit sig att tvätta mina strumpor om jag köper vita. Så viktigt är stilen för honom. Men svarta strumpor för mig är en skitviktig stildetalj!

Kämpa på Markus! Du har mitt stöd i frågan.

Tobbe Arnesson sa...

Det är MYCKET skönare att cykla helt utan rygga. Tar vattnet slut tre mil från närmaste vattenhål får man väl lugna sig en timme helt enkelt.

Fast hotell till hotell-cykling blir jag med på vilken dag som helst. :D

Jag kör iofs. bockstyrecykel med skivbromsar, pakethållare, skärm på hjälmen och svarta strumpor. Men inget av dem ser så illa ut som mina leriga Specialized Sawpit. ;)

Markus F sa...

Visst är det skönare utan ryggsäck.
Men om man ska köra hotelltouring och klämma in så många alppass som möjligt på en vecka är det ju ett ypperligt alternativ.

(vita strumpor är ju förresten helkorkat. Dom ser ju snygga ut i 30 minuter, sen är det ju kört för alltid. Inte särskilt kostnadseffektivt.)

Anonym sa...

Jag har faktiskt börjat köra blöjbyxor only och utan ryggsäck men med fullproppade ryggfickor på rundor <2h. Bara för att det är så sjukt skönt. Och dessutom lite spännande.
Jag kör röda strumpor idag.
Förresten, kolla här vad någon snubbe på modculture-forumet hade hittat på loppmarknad för £5: http://i20.photobucket.com/albums/b234/lorddunsby/DSC00004-2.jpg