torsdag, september 28, 2006

Jag lyser upp i mörkret.



Sådär ja. Ny belysning är beställd från Storbritannien. Det blev en Exposure Enduro, egentligen för dyr för mig, men jag kommer inte att göra om samma misstag som jag gjorde förra året med Sigmalamporna. (Jag fick pengarna tillbaka) För visst finns det lampor som lyser bättre för mindre peng än Exposure, men efter att ha kört hela vintern med en Exposure Joystick på hjälmen så vill jag aldrig mer gå tillbaka till stora, klumpiga lysen i bräckliga lamphus, eller tunga, otympliga och känsliga batterier som ska hängas på ramen eller knölas ner i en ryggsäck. Och man slipper kablar.. Alla som har haft ett pannlampsbatteri i ryggsäcken vet vad som händer när man tar av sig ryggsäcken utan att koppla bort pannlampan. Att stå i en beckmörk skog och leta efter verktyg samtidigt som man sitter fast med en batterikabel i huvudet är inte ett dugg kul.
Exposurelysena är lätta också. Joystick väger 89 gram och Enduro 295 gram med batteri !
Med 2x5W SLED på styret och 3 W SLED på huvudet så kan jag nog tackla vilken stig som helst i mörkret. Två och en halv timmes brinntid på full kräm är inte heller fy skam. Jag får väl återkomma med en utförlig rapport när paketet har dykt upp, men om Enduron är lika bra som Joystick (och den borde vara det, eftersom den modellen har funnits i två år och dom har hunnit till version 2) så ser jag fram emot höstmörkret. OK, det är en kompromiss. Jag offrar lite ljusstyrka för att slippa kablar och få låg vikt, men LED-teknik med Li-Ionbatterier är framtiden för cykellysen. Någon måste ju offra sig för att tekniken ska gå framåt. Ni kan tacka mig om några år när liknande men bättre lampor kostar hälften så mycket.

(Cateye har också några intressanta lysen, Tripleshot Pro och Doubleshot Pro
som jag var nära att köpa. Jag är övertygad om att dom också lyser bra, men det är fortfarande NiMh batterier och kablar. Dessutom så blir totalvikten 445 gram lägre med Exposurekittet)

Edit: Som Jonas påpekade så är det faktiskt Li-Ion batterier till Cateyelysena som jag länkade till. Jag blandade ihop dom med andra modeller, Tripleshot och Doubleshot. Men vikten är densamma.

11 kommentarer:

Rikard sa...

Expose Enduro, har du fått löneförhöjning eller tar du ut skattesänkningarna i förtid... =)

Hoppas att jag får se dina lampor på nickspåret nån gång snart framöver... =)

Markus F sa...

Nja, löneförhöjning är det ju sällan frågan om för timanställda extraarbetare..Snarare är det väl så att några av mina arbetsgivare har varit lite sena med att betala ut det dom är skyldiga mig, men när dom betalar så kommer allt på en gång...
Jag passade på att skaffa en cykel också.
(OK, om jag ska var allvarlig så har Exposure Enduro stått högst på inköpslistan sen förra vintern.. alltså köpte jag det så fort jag fick pengar)

Markus F sa...

Nja, löneförhöjning är det ju sällan frågan om för timanställda extraarbetare..Snarare är det väl så att några av mina arbetsgivare har varit lite sena med att betala ut det dom är skyldiga mig, men när dom betalar så kommer allt på en gång...
Jag passade på att skaffa en cykel också.
(OK, om jag ska var allvarlig så har Exposure Enduro stått högst på inköpslistan sen förra vintern.. alltså köpte jag det så fort jag fick pengar)

Johan Andersson sa...

Intressant att höra vad du tycker. Har nämligen tänkt att skaffa något liknande jag med, så en rapport lite senare ser jag fram emot.

Markus F sa...

Johan, du får gärna ta en titt och klämma lite. Men några andra lysen som är tänkbara kandidater är
Di Notte-lamporna som säljs av On One. Hade jag känt behov av längre brinntid så hade jag nog valt Di Notte.

Anonym sa...

Jag tror att Dinotten är den ultimata Randonné/Brevet-lampan. En sån står på min inköpslista i alla fall.

Sen vill jag bemöta din kritik mot pannlampsbatterier i ryggsäck - de har inget där att göra helt enkelt! Pannlampsbatteriet ligger i ryckfickan och är således helt oberoende av eventuellt på/avtagande av ryggsäck.

nuff said :D

Anonym sa...

när man kollar länkarna till ca eye lamporna står det att de har Li-ion batteri. vem har fel, du eller cat eye?

Markus F sa...

Oops. Naturligtvis har Cateye rätt. Jag blandade ihop modellerna. Doubleshot och Tripleshot Pro är nya för i år och har Li-ionbatterier, det hade jag inte sett. Då blir det ju intressantare, men vikten är fortfarande hög och kablarna sitter där dom sitter...

Doubleshot och Tripleshot har fortfarande NiMh-batterier. Kan ingen köpa en Cateye och berätta? Jag tror dom är jättebra.

Markus F sa...

Jonas skrev:
>Pannlampsbatteriet ligger i ryckfickan och är >således helt oberoende av eventuellt på/avtagande >av ryggsäck.
Ja, om man har svettotröja med ryggfickor ja..
Men om man som jag skippar svettotröjan till förmån för en långärmad ulltröja utan fickor och en vindjacka så finns det ingen ryggficka.

OK, jag har jackor med ryggficka om det skulle behövas, men jag gillar ändå inte hårda och tunga saker så nära min ryggrad. Dock har du kommit med den första vettiga motiveringen jag hört till att använda traditionell cykeltröja i svenskt vinterklimat.

Anonym sa...

Och priset?
Eller är det jag som inte kan läsa..?

Markus F sa...

Jag skrev inte ut priset. Det är som med all annan bra belysning, en summa som svider i plånboken.
Den som är intresserad av vad det kostar kan snabbt ta reda på det hos någon brittisk webbutik.