söndag, augusti 27, 2006

Monsun


Vi har monsunregn i Stockholm. Varmt väder , och allt det regn som hållit sig undan hela sommaren kommer på en gång i veritabla skyfall som ackompanjeras av åskväder.
Nu är ju inte sommarregn och skyfall någon ovanligt, tvärtom så är det en viktig beståndsdel i normalt svenskt sommarväder. Det som är ovanligt är väl att istället för att få allt blandat i en jämn smet så verkar vädret det senaste året ha strävat efter att dela upp sig i sina beståndsdelar. Vi som är vana vid att ha en utomhustemperatur som diffar 5° mellan nyårsafton och midsommarafton har fått tänka om.
Ta det senaste året som exempel: En varm höst avlöstes av försenad kall höst, och sen inträffade en oavbruten vinter på fyra månader som följdes av en kort vår och en het lång sommar.. Som nu verkar ha ersatts av monsunregn. Undrar hur länge det kommer att vara så här?

Att ha tydliga skillnader mellan olika årstider är definitivt inte något jag är van vid, och det är väldigt trevligt. Men samtidigt får det mig att undra över vad det är som är fel, för jag har inte på 43 år upplevt något liknande. Jag som brukar hävda att det går lika bra att använda samma cykelkläder året om bara man kompletterar med ett underlager på vintern, och att stänkskärmar och skivbromsar är ett måste även för en sommarcykel har haft råfel nu ett tag..
Dessutom är det redan väldigt gott om rönnbär, så det blir kallt i vinter. Jävligt kallt.

Inga kommentarer: