torsdag, november 17, 2005

Jag hatar retro. Jag är Modernist.


Nu när det bara är 45 dagar kvar på året så kommer det snart att börja dyka upp årskrönikor, listor och summeringar om 2005 (jodå, min är nästan färdigskriven..) och jag kan sätta en bra slant på att ett nyckelord för ganska många kommer att vara "retro"
Det kommer att vara formuleringar som "Årets trend: Retro!" och det kommer att nämnas ulltröjor, fixed, stelgafflar, renoverade 70-talare, old school MTB osv som bevis.

Mina vänner, glöm retro. Det finns inte. Ordet som söks är "tidlöst"
En snygg grafisk design, rätt sorts material och bra tekniska lösningar är alltid rätt, och dom produkterna var troligtvis bland det absolut hetaste och modernaste när dom var nya.

På samma vis kommer det alltid att finnas massor med gamla saker som en gång i tiden varit trendiga som med rätta har förpassats till sophögen för att dom var dåliga redan då eller där man har konstruerat en modernare och bättre lösning. Gammalt är inte alls lika med bra. Men att se sig om och blicka bakåt är ett utmärkt sätt att lära sig att sålla agnarna från vetet, och det är sunt att renovera och använda gamla väl fungerande delar istället för att köpa nytt. Man ser också dom godbitar som tiden sprang ifrån, och tillsammans med modernare handtag, wirematerial och gummi kan en broms som tidigare bara fungerade helt plötsligt bli en tiopoängare. För utvecklingen går framåt, och saker blir både billigare och bättre.

Det har aldrig funnits någon gyllene era då cyklar var som bäst och heller aldrig någon period då cyklingen har varit mera äkta och genuin än nu. Människor som är osäkra på sig själva (och jag tänker här främst på alla journalister som gör mässreportage) kommer att försöka slänga en retrotrend på det här året och spekulera i om den kommer att fortsätta nästa år och ifall kolfibertrenden minskar och om det är en fluga att cykla fixie när det egentligen bara handlar om cyklister som har jävligt roligt och som känner till den grundläggande skillnaden mellan mode och stil.

Santa Cruz har inga årsmodeller på sina cyklar och bryr sig inte om att ändra färgsättningen och placeringen av loggorna för varje säsong.Dom ändrar när det finns anledning istället. Rapha gör cykelkläder i bekväma material med färger och skärningar som gör att dom kommer att se moderna ut många år till. Det enda som kommer att vara retro på en Raphatröja om 20 år är det lilla hålet för I-podsladden som går från en av ryggfickorna. Thorncyklarna från SJSC lackas i färger som överenstämmer med Humbrols modellfärger för att ägaren lätt ska kunna hitta bättringsfärg när det kommer att behövas.

Retro, bah!

Inga kommentarer: